Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to bardzo smaczna i aromatyczna zupa, którą musicie wypróbować. Na świeżych pomidorach smakuje najlepiej, szczególnie na takich ze swojego ogródka. 



Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów przygotowana jest na bulionie, więc najlepiej przyszykować ją na rosole z niedzieli. Wówczas przygotowanie zupy pomidorowej zajmie nam dosłownie 20 minut. Moja zupa pomidorowa z ryżem smakuje naprawdę rewelacyjnie i bardzo często gości w naszym domu. Szykuję ją najczęściej latem, kiedy mamy dostęp do świeżych i słodkich pomidorów. 

Zapraszam wszystkich miłośników zup do zapoznania się z przepisem na pyszną zupę pomidorową z ryżem ze świeżych pomidorów. Przekonacie się sami, jaka jest pyszna!

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 1,5 l bulionu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka listków świeżej bazylli
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 150 g ryżu
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Do garnka z grubym dnem przekładamy masło, podgrzewamy do roztopienia. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Całość przekładamy do garnka i podsmażamy, do zarumienienia. 
  • Do garnka z cebulą wlewamy bulion, podgrzewamy. Na gotujący się bulion wsypujemy surowy ryż, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. 
  • Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. Przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy również miód, posiekaną bazylię, ocet winny oraz śmietankę kremówkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem
Przepis na zupę pomidorową


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwadzieścia + 11 =