
Domowa nutella ze śliwek, dla niektórych znana jako „śliwella” to bardzo smaczne powidło śliwkowe z dodatkiem kakao oraz czekolady. Jest to zdecydowanie zdrowsza wersja od tradycyjnych kremów czekoladowych, które możemy znaleść w sklepie.
Nutella ze śliwek to idealny dodatek do naleśników, gofrów, placuszków, kanapek czy deserów. Jest naprawdę przepyszna. Uwielbiają ją dzieci, ale także dorośli zachwycają się jej smakiem.
Domowa nutella ze śliwek jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Świetnie się rozsmarowuje i smakuje obłędnie. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi Nutelli i domowych dżemów.
DOMOWA NUTELLA ZE ŚLIWEK PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 4,5 godz. Liczba porcji: 6 słoiczków po 250 ml
Składniki
- 3,5 kg śliwek węgierek
- 4 łyżki kakao
- 250 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki.
- Przesypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie, należy dać więcej cukru, niż w przepisie.
- Całość smażymy na małej mocy panika przez ok. 4 godziny, czas od czasu mieszając.
- Gdy śliwki będą już rozgotowane, blendujemy je na gładki mus.
- Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao, mieszamy i ponownie smażymy przez około 30 minut, aż nasza nutella stanie się gęsta.
- Pilnujcie, aby dżem nie przypalił się i nie przywarł do dna. Należy czas od czasu go pomieszać.
- Gotową nutellę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
Pasteryzowanie:
Zakręcone słoiki wkładamy do nagrzanego na 120 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut.









Zrobiłam na próbę jedną porcję wyszło mi 6 słoiczków ale będę dorabiać bo bardzo nam posmakowała
Robię co roku po kilkanaście słoików. Moja rodzina uwielbia domową nutellę.