Domowy Sernik z 15 Jaj



Sernik to wyjątkowe ciasto, uwielbiane przez Polaków. Najlepszy, domowy sernik to taki z dużą ilością jajek, bez spodu. Taki piekły nasze babcie, mamy a dzisiaj my sami. Macie ochotę na pyszny, domowy sernik?

Sernik, na który przepis znajdziecie poniżej, jest puszysty, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Jego smak wywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa.

Sernik możemy udekorować ulubioną polewą, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy. My tym razem wybraliśmy polewę czekoladową z wiórkami kokosowymi. Brzmi apetycznie prawda? A smakuje jeszcze lepiej, sprawdźcie sami!



PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z 15 JAJ

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 1 kg twarogu (500g półtłustego i 500g tłustego) 
  • 80 g masła
  • 300 g cukru 
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki 
  • 50 g mąki pszennej – 3 łyżki 
  • budyń śmietankowy 

Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.


  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
  • Masę serową wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.  
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni  (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włóczyć grzanie tylko od dołu.
  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • szklanka mleka 
  • 200 g  czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 


Sposób przygotowania: 

  • Mleko gotować razem z wiórkami kokosowymi.
  • Zmniejszyć gaz i gotować do momentu aż wiórki wpija całe mleko.
  • Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszać aż powstanie jednolita masa.
  • Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *