Krem z Dyni – Zupa Dyniowa



Dynia to warzywo, które wbrew pozorom posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować bardzo smaczne dania, a także zupy i desery. Jeśli chodzi o zupy, do naszych ulubionych należy krem z dyni, który w naszym domu gości bardzo często.

Macie ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego, a jednocześnie bardzo lekkiego? Idealną propozycją będzie domowy krem z dyni, który z pewnością Wam posmakuje, szczególnie w te ponure i chłodne dni.

Krem z dyni to gęsta zupa, której głównym składnikiem, jak sama nazwa mówi jest dynia, nadająca jej charakterystyczny aromat i smak. Zupę z dyni przygotowujemy szczególnie jesienią i zimą, kiedy na dworze szaro i ponuro. Wówczas gorący krem z dyni smakuje najlepiej.

Zupy krem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo, można je doprawiać i modyfikować wedle własnego smaku i upodobania. Krem z dyni jest sycący i co najważniejsze rozgrzewający, a dodatkowo niskokaloryczny.



Poniżej znajdziecie nasz domowy przepis na zupę krem z dyni, którą bardzo często przygotowujemy w naszym domu. Jesień, czy zima to idealny czas na jej przygotowanie. Jest bardzo delikatna, łagodna i kremowa. Zazwyczaj podajemy ją z grzankami.

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z DYNI

Składniki:

  • 500 g dyni (waga po obraniu)
  • 200 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka 2%

Przygotowanie:

  • Dynię obrać ze skórki oraz usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnuszku, w którym będziemy gotować zupę najpierw zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek.


  • Gdy produkty się zeszklą dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir.
  • Dusić, co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Dolać bulion i gotować przez 20 minut.
  • Świeżego pomidora sparzyć i obrać następnie pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona.
  • Pomidora pokroić i dodać do gotującej się zupy.
  • Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. Zmiksować przy użyciu blendera z dodatkiem mleka.

Podawać z grzankami 🙂





3 komentarze

  1. Wygląda super, bardzo często robię dla swoich domowników. Dodaję jeszcze prażony słonecznik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *