Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że wynalazca gotowego ciasta francuskiego zasługuje na duże brawa. Dzięki niemu w szybki i łatwy sposób możemy wykonać smaczne dania i przekąski, ponieważ jak za pewne wiecie, przygotowanie ciasta francuskiego jest dosyć czasochłonne.
Tym razem mam dla Was przepis na pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego, które zazwyczaj przygotowuję, kiedy szykuje się rodzinna impreza czy spotkanie z przyjaciółmi.
Domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i serem żółtym to smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu przekąska. Będzie idealnym wyborem na różnego rodzaju domówki, imprezy, ale także możemy ją zabrać ze sobą do pracy.
Przekąskę tą możecie wykonać z gotowego ciasta francuskiego lub sami przygotować domowe ciasto francuskie. Tym razem poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe ciasto 😉
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- ketchup
- ok. 6 plasterków salami
- ok. 6 plasterków sera żółtego
Przygotowanie:
- Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je ketchupem.
- Następnie układamy na nim ser oraz salami.
- Ciasto zwijamy ciasto w rulonik i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. Schłodzone ciasto będzie się łatwiej kroiło.
- Po upływie czasu wyciągamy naszą roladę i kroimy nożem na grubość ok. 2 cm.
- Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min.