Babeczki z czekoladą to smaczny deser, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Będzie idealnym wyborem na różnego rodzaju okazje, takie jak spotkania rodzinne, urodziny, imieniny, czy wizyta przyjaciół. Możemy je przygotować także bez okazji, kiedy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.
Babeczki z czekoladą to idealny dodatek do kawy, a także świetna przekąska do pracy, szkoły, czy na rodzinną wycieczkę.
Muffiny z czekoladą są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też warto je przygotować w swoim domu. Dodatki czekolady, nadają im cudownego smaku i aromatu, co jeszcze bardziej skłania nas do ich upieczenia.
Przepis na babeczki z czekoladą jest szybki i prosty, ich przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinę. Zapraszamy do zapoznania się z poniższą recepturą. Muffinki z czekoladą z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA BABECZKI Z CZEKOLADĄ
Składniki na 12 sztuk – u mnie 2 blaszki
- 300 mąki pszennej typu 450
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 300 ml mocno gazowanej wody
- 50 ml oleju
- 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- W drugiej miseczce wymieszać gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Mokre składniki przelać do suchych i krótko miksować do połączenia się składników.
- Do masy dosypać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i wymieszać łyżką.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu (masa ma mało tłuszczu w składzie, wiec należy zapobiec przyklejeniu się muffinek do papieru).
- Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).