Babka biszkoptowa to niezwykle proste i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, puszysta i delikatna. Polewa z masy krówkowej oraz dekoracja z pokruszonych orzechów dodaje jej charakteru i jako całość pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną babkę na świąteczny stół, nasza babka biszkoptowa sprawdzi się idealnie.
BABKA BISZKOPTOWA PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 3-4 łyżki masy krówkowej
- 1-2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, jedno po drugim.
2. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
3. Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przelać masę.
4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
5. Masę krówkową podgrzać na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. W razie potrzeby dodać do niej odrobinę mleka. Masą polać babkę i posypać posiekanymi orzechami.