Babka biszkoptowa

Babka biszkoptowa

Babka biszkoptowa to niezwykle proste i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, puszysta i delikatna. Polewa z masy krówkowej oraz dekoracja z pokruszonych orzechów dodaje jej charakteru i jako całość pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną babkę na świąteczny stół, nasza babka biszkoptowa sprawdzi się idealnie.



BABKA BISZKOPTOWA PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 3-4 łyżki masy krówkowej
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów


Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, jedno po drugim.

2. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

3. Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przelać masę.

4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

5. Masę krówkową podgrzać na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. W razie potrzeby dodać do niej odrobinę mleka. Masą polać babkę i posypać posiekanymi orzechami.



babka z budyniem
babka na budyniu
szybka i prosta babka wielkanocna


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 − jeden =