Babka Wielkanocna to niesamowicie prosty i smaczny wypiek, który na Wielkanoc powinien znaleźć się w każdym domu. To nasza świąteczna tradycja, którą należy podtrzymywać, przekazując ją z pokolenia na pokolenie.
Co roku zapewne w większości domów jest dylemat, jaka babka na święta będzie idealnym wyborem? Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na babki Wielkanocne:
Przyznam szczerze, że samej jest mi czasem ciężko zdecydować się na jeden przepis 🙂 Wszystkie są pyszne. Dlatego też co roku staram się piec inną.
Przepis na babkę jogurtową, którą zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest naprawdę szybki w przygotowaniu, a sama babka ma niesamowity smak. Jest wilgotna, aromatyczna i długo zachowuje swoją świeżość. W moim przypadku została udekorowana lukrem, ale możecie również użyć polewy czekoladowej lub cukru pudru.
PRZEPIS NA BABKĘ JOGURTOWĄ
Składniki
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 150 ml oleju
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 dużej cytryny
*szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na puszystą masę przez kilka minut. Ciągle ubijając, stopniowo wlewamy olej.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Ciągle miksując na małych obrotach, na przemian dodajemy mąkę oraz jogurt (partiami).
- Skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Pod koniec dodajemy do masy jajecznej, mieszamy do połączenia składników.
- Gotową masę przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę dekorujemy wedle uznania.