Ciasto Czarna Mamba

Mocno kakaowe ciasto z kremem o nazwie czarna mamba. Wygląda bardzo elegancko i okazale i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto śmiało można przygotować na specjalne okazje, ponieważ jest pyszne. Będzie świetnym wyborem na urodziny najbliższych, a także na święta.



Przepis na ciasto czarna mamba jest bardzo posty. Furorę robi tutaj czarny biszkopt, który fajnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Dodatek delikatnego kremu na bazie śmietanki i mascarpone idealnie pasuje do czarnego biszkopta.

PRZEPIS NA CIASTO CZARNA MAMBA

Składniki

CZARNY BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 160 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 100 g czekolady deserowej
  • kilka bezików do dekoracji (opcjonalnie)


Wykonanie

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je nieco wcześniej wyjąć z lodówki lub ogrzać w ciepłej wodzie. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy.
  • Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia składników.
  • Przesianą mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównując wierzch. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na jeden blat czarnego biszkopta, przykrywamy drugim biszkoptem, a jego wierzch dekorujemy pozostałą masą.
  • Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.




2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 + siedemnaście =