Babka murzynek

Babka murzynek

Babka murzynek to pomysł na cudowny wypiek na święta. Babka jest puszysta i delikatna, a dodatek dżemu porzeczkowego dodaje jej wyjątkowego aromatu i dodatkowo nawilża ciasto.



Przepis na babkę murzynek jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni i pyszne świąteczne ciasto gotowe! Idealna opcja na ostatnią chwilę. Jeśli nie przepadacie za ciężkimi babkami np. piaskowymi lub drożdżowymi, czekoladowa babka murzynek będzie idealną alternatywą.

BABKA MURZYNEK PRZEPIS

Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50 min.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • skórka otarta z 1 cytryny


Przygotowanie

1. Mąkę wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną.

2. W osobnej misce umieścić mleko, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować do połączenia.

3. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki.

4. Na koniec dodać dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny.

5. Formę na babkę posmarować tłuszczem i oprószyć kakao. Przełożyć ciasto.

6. Piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 

7. Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę polać polewą czekoladową i posypać pokruszoną białą czekoladą.



Babka murzynek przepis
czekoladowa babka
Babka murzynek czekoladowa


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 14

Dodaj komentarz

3 × 3 =