Babka serowa

Babka serowa

Babka serowa to ciekawa propozycja na wielkanocny wypiek. Smak sera nie jest bardzo wyczuwalny, a sprawia, że babka po upieczeniu jest wilgotna i delikatna. Doskonała opcja dla osób, które nie przepadają za suchymi babkami. Przepis na babkę serową jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Poniżej znajdziecie przepis na babkę krok po kroku wraz z filmikiem, dlatego gwarantuję, że z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy.



BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Poziom trudności: łatwy

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 200 g twarogu z wiaderka
  • skórka + sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy


Przygotowanie

1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę.

2. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać olej.

3. Kolejno dodać ser z wiaderka, skórkę i sok z cytryny.

4. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać olejek migdałowy.

5. Masę przelać do formy z kominem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 50 minut.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę udekorować wedle uznania. U mnie polewa czekoladowa, lukier i prażone płatki migdałów.



Babka serowa przepis
Przepis na babkę serową


Filmik z przepisem krok po kroku:

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 53

Dodaj komentarz

16 − 7 =