Babka serowa to ciekawa propozycja na wielkanocny wypiek. Smak sera nie jest bardzo wyczuwalny, a sprawia, że babka po upieczeniu jest wilgotna i delikatna. Doskonała opcja dla osób, które nie przepadają za suchymi babkami. Przepis na babkę serową jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Poniżej znajdziecie przepis na babkę krok po kroku wraz z filmikiem, dlatego gwarantuję, że z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy.
BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Poziom trudności: łatwy
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 180 ml oleju
- 200 g twarogu z wiaderka
- skórka + sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
Przygotowanie
1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
2. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać olej.
3. Kolejno dodać ser z wiaderka, skórkę i sok z cytryny.
4. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać olejek migdałowy.
5. Masę przelać do formy z kominem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 50 minut.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę udekorować wedle uznania. U mnie polewa czekoladowa, lukier i prażone płatki migdałów.
Filmik z przepisem krok po kroku: