Bułeczki z farszem ziemniaczanym

Bułeczki z farszem ziemniaczanym

Drożdżowe bułeczki z farszem ziemniaczanym to przekąską, którą wiele z Was z pewnością pamięta z czasów dzieciństwa. Dawniej w większości domach pieczone pierogi z ziemniakami pojawiały się bardzo często. Są bardzo smaczne, sycące i co ważne proste w przygotowaniu. Fajnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować same, ale także z dodatkiem sosu czosnkowego czy ketchupu.



Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować te pyszne bułeczki z farszem ziemniaczanym. Sam farsz możecie doprawiać wedle swoich upodobań smakowych. Co do czasu pieczenia, również należy go dobrać pod swoje gusta, wszystko zależy do tego, czy lubicie bardziej, czy mniej przypieczone pierogi. Moi domownicy lubią lekko zarumienione, jak przypiekę bardziej wołają, że spaliłam 😀

Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA BUŁECZKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

FARSZ ZIEMNIACZANYM

  • ok 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 500 g białego sera
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy


Wykonanie

  • Do miski przelewamy ciepłe mleko, cukier, oraz pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do misy miksera lub na stolnicę wykładamy mąkę, sól, pieprz, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulkę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z dodatkiem szczypty soli.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła.
  • Do ciepłych ziemniaków dodajemy cebulę, dusimy za pomocą tłuczka i odstawiamy do przestygnięcia. Kolejno dodajemy ser, sól, pieprz oraz ewentualnie ulubione przyprawy do smaku.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka i nakładamy łyżką porcję farszu. Zwijamy w kuleczkę i układamy na blaszce wyścielonej papierem, łączeniem do spodu. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
  • Gotowe pierożki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Grzanie góra-dół.


Bułeczki z farszem na pierogi
Bułeczki z farszem pierogowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

20 − dwadzieścia =