Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym



Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym

Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Czasem takie proste rozwiązania, mogą smakować naprawdę rewelacyjnie i tak właśnie jest w tym przypadku.

Przepis na kurczaka z boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku nie da się opisać! Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to potrawa, o której mówi się jeszcze kilka godzin po jej zjedzeniu.

Roladki z kurczaka zawijane z boczkiem to bardzo smaczne danie, które śmiało można przygotować na dwa dni. W bardzo łatwy sposób można je odgrzać, dzięki czemu ze smakiem możemy je zjeść także drugiego dnia. Mięso jest bardzo aromatyczne, soczyste i delikatne. Dzięki cieniutkiemu plasterkowi boczku smakuje naprawdę obłędnie. Dodatek sosu śmietanowego ze świeżą pietruszką dodatkowo podbija cudowny smak tej potrawy.

Kurczaka z boczkiem z sosem śmietanowym możemy serwować z ziemniakami, kaszą, a także ryżem. W każdej wersji smakuje równie dobrze, chodź moi domownicy najbardziej lubią z dodatkiem świeżych ziemniaczków, posypanych koperkiem. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest oczywiście surówka, moje propozycje to:

PRZEPIS NA KURCZAKA W BOCZKU Z SOSEM ŚMIETANOWYM



Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne roladki z kurczaka w boczku z sosem śmietanowym. Pyszne danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • opakowanie boczku w plasterkach
  • 200 ml bulionu lub wody
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • świeża pietruszka
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Następnie doprawiamy z obu stron papryką słodką, przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
  • Gotowe kotleciki zwijamy w rulonik, a następnie owijamy plasterkiem boczku.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy roladki z każdej strony.
  • Do podsmażonych roladek wlewamy bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15-20 minut.
  • Po upływie czasu nabieramy do kubka odrobinę gorącego wywaru z roladek, dodajemy łyżkę mąki, śmietankę, całość mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię z roladkami. Do sosu dodajemy także posiekaną pietruszkę. Całość dusimy przez kilka minut, by sos nieco zgęstniał. Co jakiś czas, podczas duszenia można polewać roladki sosem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.