Bułeczki z Serem i Cynamonem



Czy są tutaj miłośnicy drożdżówek? Tym razem mamy dla Was domowe bułeczki z serem i cynamonem.

Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. W naszym domu przygotowujemy je bardzo często, ponieważ sprawdzają się jako smaczny deser, przekąska, a także posiłek do pracy.

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bułeczki z serem i cynamonem. Z pewnością nie pożałujecie.

Przepis na bułeczki z serem i cynamonem

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżki cukru
  • 7g drożdży instant 
  • szklanka ciepłego mleka 
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 20g roztopionego  masła

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 500 gram twarogu
  • 2 płaskie łyżeczki  cynamonu 
  • 2 żółtka 


Sposób przygotowania:

  • Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem.
  • Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut.
  • Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1h. 


  • Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem, cynamonem  i żółtkami.
  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
  • Z ciasta wykrawać krążki (u mnie przy pomocy szklanki). Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie( u mnie przy pomocy spodka od kieliszka).
  • Wgłębienie uzupełniamy nadzieniem serowym. Można dodatkowo przyozdobić cynamonem. 
  • Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

jedenaście − dwa =