Czy są tutaj miłośnicy drożdżówek? Tym razem mamy dla Was domowe bułeczki z serem i cynamonem.
Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. W naszym domu przygotowujemy je bardzo często, ponieważ sprawdzają się jako smaczny deser, przekąska, a także posiłek do pracy.
Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bułeczki z serem i cynamonem. Z pewnością nie pożałujecie.
Przepis na bułeczki z serem i cynamonem
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 7g drożdży instant
- szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 20g roztopionego masła
Nadzienie:
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 500 gram twarogu
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem.
- Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut.
- Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1h.
- Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem, cynamonem i żółtkami.
- Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
- Z ciasta wykrawać krążki (u mnie przy pomocy szklanki). Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie( u mnie przy pomocy spodka od kieliszka).
- Wgłębienie uzupełniamy nadzieniem serowym. Można dodatkowo przyozdobić cynamonem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).