Makaron to produkt, który gości w każdym domu. Można go zakupić w różnych kształtach grubościach, a nawet kolorach. Najczęściej wykorzystywany makaron to tradycyjny nitki, rurki, kokardki czy makaron spaghetti. Tym razem w naszym domu zagościł makaron cannelloni.
Rurki cannelloni to świetna baza do wielu smacznych dań i przekąsek. Można je nadziewać różnego rodzaju farszem – mięsnym, warzywnym czy też rybnym.
Tym razem przygotowałam cannelloni z farszem mięsnym z dodatkiem sosu pomidorowego. Całe danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć mięso z dodatkiem cebulki i czosnku. Następnie nafaszerować nim rurki cannelloni i zapiec z dodatkiem sosu pomidorowego. Wierzch posypać serem żółtym i gotowe. Proste prawda? A jakie smaczne! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
FARSZ
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
SOS
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 400 ml wody
- zioła prowansalskie
- oregano
DODATKOWO
- makaron cannelloni
- 100 g sera żółtego
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy na złoty kolor. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i wykładamy na patelnie z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż mięso nabierze złocistego koloru.
- Makaron cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem i układamy kolejno w naczyniu żaoroodpornym.
- Pomidorki z puszki blendujemy wraz z koncentratem i wodą, doprawiamy ziołami prowasalskimi oraz oregano.
- Przygotowanym sosem zalewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym cannelloni.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym na tarce serem żółtym. Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszką.
bardzo sycące danie!