Szybki i Puszysty Chleb na Kefirze z Ziarnami



Smaczny i pięknie pachnący domowy chleb na kefirze. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest puszysty i wilgotny. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. 

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży instant,
  • 400 ml kefiru,
  • 100 ml wody
  • 50 g dyni,
  • 50 g sezamu,
  • 3 płaskie łyżeczki soli.

Ważne!

Nasiona należy zalać ciepłą wodą, odstawiać na kilka godzin (u mnie na całą noc).

Kefir powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć go ok. 2-3 h wcześniej z lodówki.



Przygotowanie:

  • Nasiona należy dokładnie odcedzić z wody.
  • Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na kilka minut.
  • Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  • Foremkę 15×35 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.