
Smaczny i pięknie pachnący domowy chleb na kefirze. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest puszysty i wilgotny. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej,
- 15 g drożdży instant,
- 400 ml kefiru,
- 100 ml wody
- 50 g dyni,
- 50 g sezamu,
- 3 płaskie łyżeczki soli.
Ważne!
Nasiona należy zalać ciepłą wodą, odstawiać na kilka godzin (u mnie na całą noc).
Kefir powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć go ok. 2-3 h wcześniej z lodówki.
Przygotowanie:
- Nasiona należy dokładnie odcedzić z wody.
- Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na kilka minut.
- Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
- Foremkę 15×35 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni.



Chlebek cudownie smakuje i łatwy w wykonaniu. Dziękuję i polecam.