Domowy chleb, pieczony samodzielnie smakuje najlepiej. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły, dopiero wyciągnięty z piekarnika, posmarowany masłem. W tym wpisie znajdziecie przepis na domowy chleb ze słonecznikiem na maślance.
Składniki:
- 650 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- 400 ml maślanki
- 100 g słonecznika
- płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika zalać ciepłą wodą, odstawiać na 30 minut, następnie dokładnie odcedzić.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Foremkę 15×35 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nastawimy na grzanie góra, dół. Chleb należy piec 45-50 minut.
Pyszny….