Chlebek bananowy z jabłkiem to wypiek, który urzeka zmysły cudownym zapachem i niezwykłym smakiem. Szybko się go robi i nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.
Przepis na chlebek bananowy z jabłkiem jest bardzo prosty i szybki. Składniki nie są wyszukane i z pewnością każdy z was znajdzie je w swojej kuchni. Chlebek bananowy z jabłkiem jest wilgotny, aromatyczny i długo zachowuje świeżość. Posmakuje każdemu bez wyjątku!
CHLEBEK BANANOWY Z JABŁKIEM PRZEPIS
Składniki
- 3 banany
- 2-3 jabłka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g czekolady mlecznej
- garść orzechów ziemnych
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
1. Banany obieram i wrzucam do miseczki. Rozgniatam widelcem na papkę.
2. Następnie wbijam jajka, dodaję roztopione masło, miód i jogurt naturalny. Całość mieszam do połączenia.
3. Kolejno do składników przesiewam mąkę i dodaję sodę oczyszczoną, kakao oraz cynamon. Ponownie mieszam całość.
4. Na koniec dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji), posiekaną drobno czekoladę oraz orzechy.
5. Ciasto przekładam do keksówki, wierzch dekoruję pozostałymi kawałkami jabłka.
6. Ciasto piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.