Chlebek bananowy z jabłkiem

Chlebek bananowy z jabłkiem

Chlebek bananowy z jabłkiem to wypiek, który urzeka zmysły cudownym zapachem i niezwykłym smakiem. Szybko się go robi i nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.



Przepis na chlebek bananowy z jabłkiem jest bardzo prosty i szybki. Składniki nie są wyszukane i z pewnością każdy z was znajdzie je w swojej kuchni. Chlebek bananowy z jabłkiem jest wilgotny, aromatyczny i długo zachowuje świeżość. Posmakuje każdemu bez wyjątku!

CHLEBEK BANANOWY Z JABŁKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 3 banany
  • 2-3 jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • garść orzechów ziemnych


Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

1. Banany obieram i wrzucam do miseczki. Rozgniatam widelcem na papkę.

2. Następnie wbijam jajka, dodaję roztopione masło, miód i jogurt naturalny. Całość mieszam do połączenia.

3. Kolejno do składników przesiewam mąkę i dodaję sodę oczyszczoną, kakao oraz cynamon. Ponownie mieszam całość.

4. Na koniec dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji), posiekaną drobno czekoladę oraz orzechy.

5. Ciasto przekładam do keksówki, wierzch dekoruję pozostałymi kawałkami jabłka.

6. Ciasto piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



Chlebek bananowy z jabłkiem przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 452

Dodaj komentarz

16 − dwa =