Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą

Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą

Chleb bananowy to popularne słodkie ciasto przyrządzane na bazie mocno dojrzałych bananów. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników, a przy tym cudownie pachnie i rewelacyjnie smakuje. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub na lunch do pracy czy szkoły.



Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą jest nie tylko smaczny, ale i sycący. 100 g gotowego ciasta to około 260 kcal. Banany dostarczą naszemu organizmowi potasu i błonnika, a orzechy zdrowych tłuszczów.

Dlaczego warto upiec chlebek bananowy z orzechami i czekoladą?

  • to idealny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, które zalegają nam w kuchni
  • możesz dodać swoje ulubione dodatki
  • wystarczy połączyć składniki i upiec, bez konieczności długiego wyrabiania czy czekania na wyrośnięcie ciasta

W tym przepisie na chlebek bananowy z orzechami i czekoladą nie trzeba nawet używać miksera. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na chlebek bananowy z jabłkiem.

CHLEBEK BANANOWY Z ORZCHAMI I CZEKOLADĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 50 min

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 duże jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g orzechów włoskich lub innych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli


Przygotowanie

Jajka oraz jogurt powinny być w temp. pokojowej.

  1. Obrane banany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie wbijamy jajka i dodajemy roztopione masło, miód i jogurt. Mieszamy do połączenia.
  2. W osobnej misce umieszczamy przesianą mąkę, sodę, cynamon i szczyptę soli. Całość przesypujemy do mokrych składników i mieszamy łyżką.
  3. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. Dodajemy do masy i mieszamy.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50 minut (góra-dół) do tzw. suchego patyczka.


Przepis na chlebek bananowy z orzechami i czekoladą
Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą przepis

Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą to wypiek, który łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Wystarczy, że raz spróbujesz i na pewno będzie gościł w Twojej kuchni regularnie.



Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 312

Dodaj komentarz

piętnaście + 3 =