Chlebek ziołowy – pyszny dodatek do każdej potrawy

domowe pieczywo


Przepis na domowy chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy to coś więcej niż chleb – to niezwykle aromatyczna i pyszna przekąska, idealna do wszystkiego. Pachnący świeżymi ziołami, z delikatnie chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań i przekąsek z grilla,  zup, sałatek, czy po prostu jako samodzielna przekąska z masełkiem czosnkowym.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić chlebek ziołowy, to jesteście w dobrym miejscu! Odpowiedz na to pytanie znajduje się w tym wpisie.  Podpowiem Wam również z czym smakuje najlepiej oraz dlaczego warto przygotować domowy chleb ziołowy.

Dlaczego warto piec chlebek ziołowy w domu?

Domowy chlebek ziołowy to idealny dodatek praktycznie do wszystkiego. Jest niesamowicie aromatyczny i pyszny, że można go wyjadać jeszcze ciepły prosto z keksówki.  Szykując swój chlebek ziołowy możecie dodać swoje ulubione zioła, czosnek, oliwę, a nawet odrobinę sera. Co więcej, świeżo upieczony chlebek ziołowy wypełni dom obłędnym zapachem, który zwołuje do kuchni wszystkich domowników. 



Z czym podawać pieczywo ziołowe?

  • Jako baza do kanapek – np. z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą
  • Idealny do dań i przekąsek z grilla – idealny dodatek do kiełbaski, karkówki czy grillowanego kurczaka
  • Z zupami  tradycyjnymi czy np. zupa krem z dyni, pomidorów czy brokułów.
  • Jako samodzielna przekąska – np. z dipem jogurtowym

Przepis na chlebek ziołowy

Przepis na chlebek ziołowy, jest niesamowicie prosty i szybki, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie! Pamiętajcie jednak, że najważniejsze są dobrej jakości zioła – świeża pietruszka, bazylia, możecie również dodać tymianek, oregano, rozmaryn. Te wszystkie dodatki mogą zdziałać prawdziwe kulinarne cuda. Możecie również odrobinę poeksperymentować – dodając np. suszone pomidory, czarnuszkę czy prażoną cebulkę. 



Składniki

Masło ziołowe

  • 40 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml wody (letniej)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie

  1. Do miseczki przesypać drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki, oraz letnią wodę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać oliwę, sól oraz rozczyn, całość zagnieść na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. W osobnej miseczce wymieszać miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól.
  4. Ciasto wyjąć z miski, przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić, rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem ziołowym. Pokroić na małe prostokąty o szerokości podobnej do keksówki.
  5. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej na przemian kawałki ciasta.
  6. Keksówke wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, do zarumienienia.


chlebek ziołowy
pieczywo ziołowe
ziołowy chlebek
przepis na chlebek ziołowy


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 457

Dodaj komentarz

dziewięć − dwa =