
Przepis na domowy chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy to coś więcej niż chleb – to niezwykle aromatyczna i pyszna przekąska, idealna do wszystkiego. Pachnący świeżymi ziołami, z delikatnie chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań i przekąsek z grilla, zup, sałatek, czy po prostu jako samodzielna przekąska z masełkiem czosnkowym.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić chlebek ziołowy, to jesteście w dobrym miejscu! Odpowiedz na to pytanie znajduje się w tym wpisie. Podpowiem Wam również z czym smakuje najlepiej oraz dlaczego warto przygotować domowy chleb ziołowy.
Dlaczego warto piec chlebek ziołowy w domu?
Domowy chlebek ziołowy to idealny dodatek praktycznie do wszystkiego. Jest niesamowicie aromatyczny i pyszny, że można go wyjadać jeszcze ciepły prosto z keksówki. Szykując swój chlebek ziołowy możecie dodać swoje ulubione zioła, czosnek, oliwę, a nawet odrobinę sera. Co więcej, świeżo upieczony chlebek ziołowy wypełni dom obłędnym zapachem, który zwołuje do kuchni wszystkich domowników.
Z czym podawać pieczywo ziołowe?
- Jako baza do kanapek – np. z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą
- Idealny do dań i przekąsek z grilla – idealny dodatek do kiełbaski, karkówki czy grillowanego kurczaka
- Z zupami – tradycyjnymi czy np. zupa krem z dyni, pomidorów czy brokułów.
- Jako samodzielna przekąska – np. z dipem jogurtowym
Przepis na chlebek ziołowy
Przepis na chlebek ziołowy, jest niesamowicie prosty i szybki, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie! Pamiętajcie jednak, że najważniejsze są dobrej jakości zioła – świeża pietruszka, bazylia, możecie również dodać tymianek, oregano, rozmaryn. Te wszystkie dodatki mogą zdziałać prawdziwe kulinarne cuda. Możecie również odrobinę poeksperymentować – dodając np. suszone pomidory, czarnuszkę czy prażoną cebulkę.
Składniki
Masło ziołowe
- 40 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- kilka liści świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml wody (letniej)
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie
- Do miseczki przesypać drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki, oraz letnią wodę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiać do miski, dodać oliwę, sól oraz rozczyn, całość zagnieść na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- W osobnej miseczce wymieszać miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól.
- Ciasto wyjąć z miski, przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić, rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem ziołowym. Pokroić na małe prostokąty o szerokości podobnej do keksówki.
- Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej na przemian kawałki ciasta.
- Keksówke wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, do zarumienienia.



