Ciasto Grzesiek to kolejne smaczne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo lekkie, puszyste i cudowne w smaku. Do jego przygotowania potrzeba kilku składników, takich jak bita śmietana Śnieżka, herbatniki, dżem porzeczkowy i wafelki Grześki. Stąd też nazwa ciasta, ponieważ masa zawiera w sobie właśnie te czekoladowe wafle.
To delikatne ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki temu, że masa przygotowana jest na bazie lekkiej i puszystej Śnieżki. Możecie ją także zastąpić tradycyjną śmietanką kremówką. Ja użyłam śnieżki, ponieważ zależało mi na tym, by ciasto było lekkie i puszyste.
Poniżej zaprezentuje Wam w kilku prostych krokach przepis na ciasto Grzesiek bez pieczenia. Szybki i smaczny deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Dodatkowo przygotowałam dla Was również video, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowywania tego smacznego deseru.
PRZEPIS NA CIASTO GRZESIEK
Składniki
- 2 opakowania Śnieżki – bita śmietana
- 400 ml mleka
- 4 wafelki Grześki
- 2 łyżki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- Herbatniki kakaowe
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy herbatnikami.
- Na herbatnikach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy. Układamy drugą warstwę herbatników.
- Śnieżkę ubijamy z 400 ml mleka.
- Do bitej śmietany dodajemy pokrojone w kosteczkę 3 wafelki Grześki, mieszamy przy pomocy miksera.
- Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki.
- Wierzch ciasta posypujemy rozdrobnionym wafelkiem Grześkiem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
bardzo fajny przepis!
czy Śnieżki nie mogę zastąpić kremówką? Szczerze mówiąc, nie cierpię sztucznej śmietanki.
Tak, oczywiście. Napisałam o tym we wstępie 🙂
Zrobiłam i wszystkim smakowało, następnym razem muszę zrobić z kremówką