Ciasto Grzesiek



Ciasto Grzesiek to kolejne smaczne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo lekkie, puszyste i cudowne w smaku. Do jego przygotowania potrzeba kilku składników, takich jak bita śmietana Śnieżka, herbatniki, dżem porzeczkowy i wafelki Grześki. Stąd też nazwa ciasta, ponieważ masa zawiera w sobie właśnie te czekoladowe wafle.

To delikatne ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki temu, że masa przygotowana jest na bazie lekkiej i puszystej Śnieżki. Możecie ją także zastąpić tradycyjną śmietanką kremówką. Ja użyłam śnieżki, ponieważ zależało mi na tym, by ciasto było lekkie i puszyste.

Poniżej zaprezentuje Wam w kilku prostych krokach przepis na ciasto Grzesiek bez pieczenia. Szybki i smaczny deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Dodatkowo przygotowałam dla Was również video, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowywania tego smacznego deseru.

PRZEPIS NA CIASTO GRZESIEK



Składniki

  • 2 opakowania Śnieżki – bita śmietana
  • 400 ml mleka
  • 4 wafelki Grześki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • Herbatniki kakaowe

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy herbatnikami.
  • Na herbatnikach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy. Układamy drugą warstwę herbatników.
  • Śnieżkę ubijamy z 400 ml mleka.
  • Do bitej śmietany dodajemy pokrojone w kosteczkę 3 wafelki Grześki, mieszamy przy pomocy miksera.
  • Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki.
  • Wierzch ciasta posypujemy rozdrobnionym wafelkiem Grześkiem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




3 komentarze

  1. czy Śnieżki nie mogę zastąpić kremówką? Szczerze mówiąc, nie cierpię sztucznej śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *