Spaghetti z Piekarnika



Tradycyjne spaghetti to danie składające się z długiego makaronu i pysznego sosu z dodatkiem mięsa. Spaghetti to danie, które bardzo często gości w domach każdego z nas. Zazwyczaj jest to spaghetti bolognese z sosem mięsnym, podawanym w wersji na ciepło.

Przepisów na domowe spaghetti jest naprawdę mnóstwo. Mimo iż nazwa ta sama, każdy z nas robi je nieco inaczej, co jest fajne, ponieważ dzięki temu każde spaghetti smakuje nieco inaczej. Zazwyczaj do spaghetti używa się mięsa wołowo-wieprzowego. Ja ostatnio przygotowałam spaghetti z mięsem z kurczaka i powiem Wam, że wyszło całkiem smaczne.

Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i przygotowałam domowe spaghetti z piekarnika. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc tym bardziej miałam ochotę przygotować spaghetti w wersji zapiekanej.

Przepis na spaghetti z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego też, jeśli jesteście laikami w sprawie gotowania, bez obaw możecie zabrać się za przyrządzenie tego dania. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.

Spaghetti z piekarnika zrobiło na mnie ogromne wrażenie i każdemu z nas bardzo smakowało. Ma nieco inny smak niż tradycyjne spaghetti, dlatego dla urozmaicenia polecam Wam czas od czasu przygotować domowe spaghetti w takiej wersji.

PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PIEKARNIKA

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti  
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku 
  • mała cebulka 
  • 1/2 papryki 
  • szklanka passaty 
  • 500 ml bulionu 
  • 200 g pieczarek 
  • 1/2 kulki sera mozzarella 
  • 300 g mięsa mielonego z kurczaka 


Przygotowanie

  • Mięso przyprawiamy pieprzem, solą, oregano, słodką papryką. Smażymy na łyżce oliwy.

  • Pieczarki kroimy w paseczki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy solą.

  • Paprykę, cebule kroimy w kostkę.

  • Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Na dnie foremki do pieczenia umieszczamy makaron, polewamy go oliwą i solimy. 

  • Passatę, czosnek i cebule blenduiemy. Przyprawiamy pieprzem i solą. 

  • Na makaronie układamy paprykę, całość zalewamy passatą i bulionem.

  • Wykładamy usmażone mięsko i pieczarki. 

  • Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na mięsie.

  • Pieczemy w 190 stopniach około 40 minut. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

1 − 1 =