Ananasek to pyszne ciasto bez pieczenia. Składa się z kilku warstw, które idealnie do siebie pasują. Spód ciasta stanowią herbatniki kakaowe, następnie masa serowa z dodatkiem gorzkiej czekolady, kolejno masa cappuccino. Wykończeniem ciasta jest cytrynowa galaretka z kawałkami ananasa. Moim zdaniem to bardzo fajna kompozycja.
Ciasto ananasek jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole, dzięki kolorowym warstwom. Ciasto ananasek nie należy to typowo słodkich ciast. Możecie oczywiście poziom słodkości dostosować pod swoje gusta smakowe, dodając chociażby nieco więcej cukru pudru do masy, czy zamieniając gorzką czekoladę na mleczną.
Przepis na ciasto ananasek jest bardzo prosty, a samo ciasto bardzo przyjemne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także będzie świetnym dodatkiem do ulubionej kawy. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że ciasto zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO ANANASEK
Składniki
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
- 100 g gorzkiej czekolady
MASA CAPPUCCINO
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki czekoladowego cappuccino (proszek)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- ok. 15 herbatników kakaowych
- 1 puszka ananasa w syropie
- 500 ml gorącej wody
- 2 galaretki cytrynowe
Wykonanie
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
- Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Czekoladę ścieramy na tarce. Ja wybrałam czekoladę gorzką, możecie ją równie dobrze zastąpić czekoladą mleczną.
- Ser twarogowy umieszczamy w misce, miksujemy. Ciągle miskując dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie powoli wlewamy płynną żelatynę, mieszamy. Kolejno wsypujemy startą na tarce czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę, do stężenia.
- Przygotowujemy masę cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder, a następnie cappuccino. Pod koniec wlewamy żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- 500 ml wody + sok z ananasa podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nich galaretki cytrynowe. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Krążki ananasa kroimy w kosteczkę.
- Na ciasto wykładamy pokrojonego ananasa a następnie tężejącą galaretkę cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.