Ciasto Blue

Ciasto Blue

Ciasto Blue to kolejna propozycja na pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilka chwil. Ciasto pięknie wygląda i świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, lub na większą imprezę.



Przepis na ciasto Blue jest prosty, szybki i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość zapewne znajdziecie w swojej kuchni, a resztę dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Ciasto jest delikatne i aksamitne w smaku. Gwarantuję, że posmakuje każdemu bez wyjątku!

CIASTO BLUE PRZEPIS

Składniki

  • 24 herbatniki
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 120 g masła
  • 70 g cukru
  • 9 delicji
  • 1 galaretka niebieska
  • 400 ml wody


Przygotowanie

  • W garnku zagotować 400 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić proszki budyniowe.
  • Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i całość intensywnie mieszać aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchnię masy i odstawić do przestygnięcia.
  • Formę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć herbatniki.
  • Na herbatnikach rozsmarować krem czekoladowy i przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować do połączenia.
  • Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć delicje. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić.
  • Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


ciasto z delicjami
ciasto z budyniem bez pieczenia


Poniżej mamy dla was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazujemy jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto Blue.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

12 − sześć =