Ciasto Blue to kolejna propozycja na pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilka chwil. Ciasto pięknie wygląda i świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, lub na większą imprezę.
Przepis na ciasto Blue jest prosty, szybki i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość zapewne znajdziecie w swojej kuchni, a resztę dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Ciasto jest delikatne i aksamitne w smaku. Gwarantuję, że posmakuje każdemu bez wyjątku!
CIASTO BLUE PRZEPIS
Składniki
- 24 herbatniki
- 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 120 g masła
- 70 g cukru
- 9 delicji
- 1 galaretka niebieska
- 400 ml wody
Przygotowanie
- W garnku zagotować 400 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić proszki budyniowe.
- Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i całość intensywnie mieszać aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchnię masy i odstawić do przestygnięcia.
- Formę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć herbatniki.
- Na herbatnikach rozsmarować krem czekoladowy i przykryć drugą warstwą herbatników.
- Miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować do połączenia.
- Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć delicje. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki do lekkiego stężenia.
- Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić.
- Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Poniżej mamy dla was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazujemy jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto Blue.