Jeśli lubicie kokosowego batonika Bounty, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Już od dawna zabierałam się za jego przygotowanie i nastąpiła ta chwila. W końcu ciasto bounty wjechało na salony 😀
Domowe ciasto bounty wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Moim zdaniem należy do dosyć prostych ciast, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jest mocno kokosowe z nutką czekolady, wręcz rozpływa się w ustach. Rewelacyjnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Koniecznie wypróbujcie przepis!
CIASTO BOUNTY – PRZEPIS
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka rozmiar M
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
MASA KOKOSOWA
- 250 g wiórków kokosowych
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- 1 biała czekolada
- 250 ml mleka
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
POLEWA
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek, kakao, całość delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę o temperaturze pokojowej, ponownie mieszamy. Masę umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez ok. 25 minut.
- 500 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, by nic nie przywarło do dna garnka. Gdy kokos wsiąknie mleko zdejmujemy z ognia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
- Do kokosu wlewamy czekoladę oraz mleko z budyniem. Całość gotujemy, aż budyń stężeje. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
- Czekolady łamiemy na kostki. Umieszczamy w garnuszku z masłem, śmietanką i rozpuszczamy. Gdy polewa stanie się jednolitą masą, rozsmarowujemy ją na cieście. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.