Ciasto Dare to bardzo smaczne ciasto przekładane, składające się z kakaowego biszkopta, masy czekoladowej, wkładki Dare oraz polewy czekoladowej. Wkładka Dare to nic innego jak ubite białka z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów oraz pokruszonych wafelków Dare, od których wywodzi się nazwa ciasta.
Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, pięknie wygląda i jest wysokie, śmiało może zastąpić nawet tort. Ciasto Dare to idealny wypiek na Święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Wbrew pozorom wcale nie jest trudne do zrobienia. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.
CIASTO DARE – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)
- 1 śmietan-fix
WKŁADKA DARE
- 6 białek
- 180 g drobnego cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g orzechów włoskich
- 1 opakowanie wafli Dare (milk chocolate cream 142 g )
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do uzyskania szklistej i puszystej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
- Przesianą mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
WKŁADKA DARE
- Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy do uzyskania szklistej masy.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- Wafelki Dare kruszymy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam wafelki Dare z kremem z czekolady mlecznej 142 g. Możecie je również zastąpić innymi wafelkami z kremem czekoladowym.
- Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe, orzechy oraz pokruszone wafelki. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
MASA CZEKOLADOWA
- Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka, wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Do śmietanki dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmujemy rondelek z gazu, odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka będzie odpowiednio schłodzona.
- Schłodzoną śmietankę z dodatkiem czekolady przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix.
POLEWA
- Czekoladę rozpuszczamy w śmietance kremówce w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wykonanie
- Na pierwszy blat biszkopta wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę wykładamy wkładkę Dare a na nie rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzch wykładamy drugi blat biszkopta.
- Przestygniętą polewę wykładamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Czy ciasto można upiec w tortownicy? Jakiej wielkości powinna być?
Myślę, że tortownica 26 cm będzie okej 🙂
Czy składniki na biszkopt są na blaszkę o wymiarach 24×24?
Tak 🙂
Witam, można wiedzieć gdzie kupione wafle,ciasto wygląda bardzo efektownie i smacznie 😋😊pozdrawiam
Wafle zakupiłam w Kauflandzie 🙂
Mam blaszkę 25 na 35 czy mogę upiec to ciacho w niej,czy nie będzie za duża,innej nie mam.
Na blaszkę 25×35 należy zwiększyć liczbę składników o 1/3 🙂