Ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na smaczną i słodką przekąskę. Ich ogromną zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Wiem, że są wśród nas osoby, które mają lewe ręce do pieczenia, lub po prostu nie lubią piec. Wówczas ciasta bez pieczenia będą idealną opcją.
Ciasto Estella to bardzo ciekawy pomysł na małe co nieco. Składa się z pysznej masy z dodatkiem wafelków Estella, które możecie zakupić w biedronce, o różnych smakach. Ja wybrałam Estelle kokosową. Dodatkowo ciasto przełożone jest masą kajmakową o smaku kakaowym oraz ciemnymi herbatnikami. Wierzch ciasta udekorowałam kokosem.
To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto Estella będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Sprawdzi się na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania, a nawet na święta. Jestem pewna, że posmakuje Waszym gościom. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CIASTO ESTELLA
Składniki
- 36 herbatników ciemnych
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 wafelki Estella
- 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy serek mascarpone.
- Wafelki Estella kroimy w kosteczkę.
- 1/4 przygotowanej masy przekładamy do osobnej miseczki, odstawiamy na bok.
- Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki, mieszamy.
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową. Polecam ją wcześniej delikatnie podgrzać, by była rzadsza i się łatwiej rozsmarowywała. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatniki rozprowadzamy masę wafelkową, a na niej układamy warstwę herbatników.
- Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową, którą wcześniej odłożyliśmy na bok. Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi.
- Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało, a herbatniki zmiękły. Najlepiej na całą noc.