Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta to jedna z najszybszych przekąsek, jakie znam. Moim zdaniem ciasto francuskie to świetny wynalazek, ponieważ z jego dodatkiem można przygotować wiele ekspresowych przekąsek w wersji na słodko i na słono.
Tutaj znajdziecie inne ciekawe przepis na przekąski z ciasta francuskiego.
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą jest banalnie prosty. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i przygotować farsz szpinakowy. Jak go zrobić? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Pamiętajcie, aby dobrze przyprawić farsz. Powinien być wyrazisty, niedoprawiony farsz sprawi, że ciasteczka będą mdłe i niesmaczne. Powinny być wyraziste w smaku.
Takie przekąski z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku będą idealnym pomysłem na domowe imprezy. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a znikają z talerzy w mgnieniu oka.
PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g sera feta
- 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła.
- Do cebuli dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje.
- Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę chilli.
- Ser feta kroimy w kosteczkę, patelnię ze szpinakiem zdejmujemy z gazu i dodajemy do niego ser. Całość mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wycinamy z niego prostokąty. Następnie wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdy kawałek ciasta wykładamy porcję farszu.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut.