Keks to jeden z najlepszych i najłatwiejszych wypieków na święta. Oczywiście makowiec japoński, piernik czy sernik również należy do świątecznych ulubieńców. W każdym domu co roku pojawiają się tradycyjne wypieki, u nas co roku obowiązkowo pieczemy keks świąteczny z dużą ilością bakalii.
Przepis na keks jest niesamowicie prosty i zawsze wychodzi wilgotny, puszysty i pyszny. Domowy keks to niezawodne ciasto, które zawsze się udaje i sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko w święta. Jest kolorowy i pięknie prezentuje się na stole. Dodatkowo za każdym razem możemy zmieniać bakalie i polewę, przez co będzie wyglądał i smakował nieco inaczej.
Zapraszam wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków na pyszny keks świąteczny. Proste, smaczne i sprawdzone ciasto, które posmakuje każdemu.
KEKS ŚWIĄTECZNY – PRZEPIS
Składniki
- 200 g masła
- 5 jajek rozmiar L
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii
Dodatkowo do dekoracji
- 100 g białej polewy dekoracyjnej
- garść kandyzowanej skórki z pomarańczy
- garść kandyzowanej skórki z cytryny
Wykonanie
- Miękkie masło przełożyć do misy miksera, dodać cukier oraz żółtka. Całość utrzeć na puszystą i jasną masę.
- Białka przelać do osobnej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Przełożyć do masy jajecznej i wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać mieszankę keksową i wymieszać. Całość partiami dodawać do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
- Keksówkę 30×11 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut.
- Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia a następnie udekorować polewą, kandyzowaną skórką z pomarańczy i cytryny.