Cukinia panierowana



Cukinia w panierce

Cukinia należy do najpopularniejszych warzyw w sezonie letnim. Z jej dodatkiem można przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek.

Najpopularniejsze danie to oczywiście placki z cukinii, które smakują obłędnie. Kolejnym pomysłem na przygotowanie tego warzywa to cukinia z patelni w chrupiącej panierce. Smakuje naprawdę świetnie, a samo jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić cukinię w plasterki, delikatnie ją doprawić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, tak samo, jak tradycyjne kotlety.

Smażona cukinia w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, może być alternatywą dla mięsa. Możemy ją także zaserwować w formie przekąski. Sama smakuje równie dobrze. Tak przygotowana cukinia w panierce posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA CUKINIĘ PANIEROWANĄ



Składniki

  • 1 cukinia
  • 3 łyżki mąki do panierowania
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie

  • Cukinię dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Następnie kroimy ją na plasterki o grubości ok. 1 cm.
  • Pokrojoną cukinię rozkładamy na tacy i doprawiamy solą. Odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Po upływie czasu każdy krążek cukinii układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z wody.
  • Odsączone talarki doprawiamy pieprzem oraz papryką słodką.
  • Przygotowujemy miseczki, w których umieszczamy kolejno mąkę, jajka, które roztrzepujemy widelcem oraz bułkę tartą.
  • Panierujemy każdy kawałek cukinii kolejno w mące, jajku i bułce. Panierowaną cukinię smażymy z oby stron na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe talarki odkładamy na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Cukinię serwujemy samą lub z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *