Ciasto Hukzulka, zwane także jako Hucułka to bardzo smaczny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie. To nic innego jak połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu na bazie masy kajmakowej. Jest przepyszne, słodziutkie i sycące.
Ciasto Hukzulka może wyglądać na nieco pracochłonne i trudne. Tak naprawdę jest to bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu ciasto. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą dla Was przygotowałam poniżej. Ciasto Hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję piec. Smakuje obłędnie i dodatkowo pięknie prezentuje się na stole.
Poniżej zaprezentuje Wam przepis na fenomenalne ciasto Hucułka, które idealnie sprawdzi się na święta. Pięknie udekoruje świąteczny stół i z pewnością zachwyci każdego gościa swoim smakiem. Świetnie sprawdzi się również na inne domowe uroczystości, a także jako dodatek do niedzielnej kawy. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO HUKZULKA
Liczba porcji: blacha 24×24 cm | Czas przygotowania: 3 godziny | Poziom trudności: łatwe
Składniki
CIASTO
- 600 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
DODATKOWO
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel malinowy
- 4 garście orzechów
MASA
- 1 puszka masy krówkowej
- 200 g masła
Wykonanie
- Do miski przekładamy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło w temperaturze pokojowej, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich odcinamy około 1/4 i wstawiamy do zamrażarki. Dwie blaszki o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Następnie wykładamy na nie ciasto, każdą część na osobną blaszkę. Możemy wylepić ciasto za pomocą dłoni lub pomóc sobie wałkiem. Obie blaszki wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- Białka jajek przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Pod koniec stopniowo dodawać cukier. Całość ubijać do uzyskania szklistej masy. Kolejno dodać kisiel malinowy (proszek) i ubijać do połączenia składników.
- Orzechy drobno posiekać. Możecie wybrać orzechy włoskie bądź inne np. orzeszki ziemne czy też laskowe.
- Obie blaszki wyłożone ciastem wyjmujemy z lodówki i smarujemy dżemem porzeczkowym. Po połowie słoika na każdą blaszkę. Następnie posypujemy posiekanymi orzechami, również po połowie na blaszkę. Ubite z kisielem białka również dzielimy na dwie części i wykładamy na każde ciasto. Kolejno wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i wykładamy na oba ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Oba ciasta wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Oba ciasta odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy masę krówkową. Miskujemy do połączenia składników.
- Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.