Orzechowiec bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia to szybkie i smaczne ciasto, które musicie wypróbować. Przygotowane jest na herbatnikach, przełożonych masą orzechową, następnie słonymi krakersami z dodatkiem kajmaku a kolejno masą śmietankową. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.



Ciasto orzechowiec bez pieczenia wygląda bardzo efektownie i co najważniejsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wbrew pozorom ciasto nie jest zbyt słodkie czy mulące. Smaki są idealnie wyważone, a ciasto smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki nutelli
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 słone krakersy


Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej z nich dodajemy 4 łyżki nutelli oraz posiekane orzechy włoskie. Masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Następnie układamy warstwę krakersów, a na nich rozprowadzamy masę kajamkową. Na niej układamy kolejną warstwę krakersów.
  • Na wierzch wykładamy odłożoną masę śmietankową, a następnie dekorujemy posypką czekoladową.


Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć + dwadzieścia =