Orzechowiec bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia to szybkie i smaczne ciasto, które musicie wypróbować. Przygotowane jest na herbatnikach, przełożonych masą orzechową, następnie słonymi krakersami z dodatkiem kajmaku a kolejno masą śmietankową. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.



Ciasto orzechowiec bez pieczenia wygląda bardzo efektownie i co najważniejsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wbrew pozorom ciasto nie jest zbyt słodkie czy mulące. Smaki są idealnie wyważone, a ciasto smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki nutelli
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 słone krakersy


Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej z nich dodajemy 4 łyżki nutelli oraz posiekane orzechy włoskie. Masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Następnie układamy warstwę krakersów, a na nich rozprowadzamy masę kajamkową. Na niej układamy kolejną warstwę krakersów.
  • Na wierzch wykładamy odłożoną masę śmietankową, a następnie dekorujemy posypką czekoladową.


Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewięć − cztery =