
Kajmakowy Król to pyszne ciasto bez pieczenia, które wręcz rozpływa się w ustach. To prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, kremowych deserów. Ciasto jest warstwowe, eleganckie i pełne smaku. Łączy w sobie delikatne herbatniki ze słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, tworząc królewskie połączenie, któremu ciężko się oprzeć!
Ciasto kajmakowy Król idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne lub po prostu wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem – pięknie prezentuje się na stole i szybko znika z talerza. Ciasto kajmakowy Król z pewnością stanie się królem każdej imprezy! Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWY KRÓL
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 500 g herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Orzeszki ziemne zblendować na drobno, odkładając jednak garść orzeszków w całości do dekoracji wierzchu ciasta.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
- 3/4 masy kajmakowej lekko podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać do niej zblendowane orzeszki i wymieszać. Połowę masy z orzeszkami wyłożyć na herbatniki i dokładnie rozsmarować.
- Na masę kajmakową wyłożyć połowę masy śmietankowej, a na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzić pozostałą masę kajmakową z orzeszkami, a na nią wyłożyć masę śmietankową.
- Na wierzch ułożyć warstwę herbatników, na nich rozprowadzić odłożoną wcześniej masę kajmakową i udekorować orzeszkami. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.




