Ciasto kawowe z bezą kokosową

Ciasto kawowe z bezą kokosową

Ciasto kawowe z bezą kokosową to niesamowity wypiek, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom kawy i nie tylko! Ciasto składa się z biszkopta kakaowego, delikatnej masy kawowej na bazie śmietanki i mascarpone oraz bezy kokosowej. Moim zdaniem połączenie kawy i kokosa smakuje naprawdę świetnie.



Ciasto idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy czy inne okazje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, składa się z prostych składników, a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Ciasto kawowe z bezą koksową wygląda elegancko i pysznie. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KAWOWE Z BEZĄ KOKOSOWĄ

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

BEZA KOKOSOWA

  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 170 g cukru
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej piany.
  • Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Ciasto przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut.

BEZA KOKOSOWA

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijać stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 30 minut.

KREM

  • Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Na koniec wsypujemy kawę i delikatnie mieszamy.
  • Gotowy krem wykładamy na przestygnięty biszkopt, a na nim kładziemy bezę kokosową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Przepis na ciasto kawowe z bezą kokosową
Ciasto kawowe z bezą kokosową przepis
Ciasto z bezą kokosową


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 7

4 komentarze

      • Dziękuję za odpowiedź. Upiekłam biszkopt i bezę.jutro będę składać .tylko tak się zastanawiam czy próbowała Pani kiedyś lekko nasączyć biszkopt herbatą z rumem?

  1. Zrobiłam i jestem zachwycona smakiem.jest przeeepyszne.a do tego pięknie wygląda.Zapisuje do zeszytu z przepisami i z pewnością zrobię jeszcze nieraz.

Dodaj komentarz

osiemnaście − dziewięć =