Ciasto kawowe z bezą kokosową to niesamowity wypiek, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom kawy i nie tylko! Ciasto składa się z biszkopta kakaowego, delikatnej masy kawowej na bazie śmietanki i mascarpone oraz bezy kokosowej. Moim zdaniem połączenie kawy i kokosa smakuje naprawdę świetnie.
Ciasto idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy czy inne okazje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, składa się z prostych składników, a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Ciasto kawowe z bezą koksową wygląda elegancko i pysznie. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO KAWOWE Z BEZĄ KOKOSOWĄ
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 30 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- szczypta soli
BEZA KOKOSOWA
- 5 białek
- 200 g wiórków kokosowych
- 170 g cukru
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej piany.
- Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut.
BEZA KOKOSOWA
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijać stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 30 minut.
KREM
- Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Na koniec wsypujemy kawę i delikatnie mieszamy.
- Gotowy krem wykładamy na przestygnięty biszkopt, a na nim kładziemy bezę kokosową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Czy w tym przepisie jest tylko 30 gram mąki?czy to pomyłka?
Tak, jest tylko 30 g mąki 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Upiekłam biszkopt i bezę.jutro będę składać .tylko tak się zastanawiam czy próbowała Pani kiedyś lekko nasączyć biszkopt herbatą z rumem?
Zrobiłam i jestem zachwycona smakiem.jest przeeepyszne.a do tego pięknie wygląda.Zapisuje do zeszytu z przepisami i z pewnością zrobię jeszcze nieraz.