Ciasto Lion Bez Pieczenia



Ciasto lion to kolejny smakołyk, który możemy zaliczyć do kategorii ciasta bez pieczenia. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom batoników lion i nie tylko.

Połączenie masy kajmakowej, orzechów, bitej śmietany i batoników to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto lion bez pieczenia jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy do wyprobowania poniższego przepisu na naszą wersję ciasta lion. Jest ono kremowe, lekko chrupiące i delikatnie karmelowe. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań.



PRZEPIS NA CIASTO LION BEZ PIECZENIA

Składniki:

Spód:

  • 400 g herbatników
  • 440 g masy kajmakowej

Masa z batonikami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremowej 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 batony lion

Masa śmietanowa:

  • 500 g śmietany kremowej 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix

Masa orzechowa

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • tabliczka czekolady mlecznej

Wykonanie:

  • Dno blaszki (wymiary 24×33) wykładamy herbatnikami, smarujemy masą kajmakową, przykrywamy warstwą herbatników.
  • Śmietanę 30 % ubijamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone.


  • Batony siekamy na drobną kostkę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
  • Wykładamy powstałą masę na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników.
  • Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia i polewamy placek.
  • Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

4 + piętnaście =