Ciasto lion to kolejny smakołyk, który możemy zaliczyć do kategorii ciasta bez pieczenia. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom batoników lion i nie tylko.
Połączenie masy kajmakowej, orzechów, bitej śmietany i batoników to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto lion bez pieczenia jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy do wyprobowania poniższego przepisu na naszą wersję ciasta lion. Jest ono kremowe, lekko chrupiące i delikatnie karmelowe. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań.
PRZEPIS NA CIASTO LION BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
- 400 g herbatników
- 440 g masy kajmakowej
Masa z batonikami:
- 500 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremowej 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 batony lion
Masa śmietanowa:
- 500 g śmietany kremowej 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
Masa orzechowa
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- tabliczka czekolady mlecznej
Wykonanie:
- Dno blaszki (wymiary 24×33) wykładamy herbatnikami, smarujemy masą kajmakową, przykrywamy warstwą herbatników.
- Śmietanę 30 % ubijamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone.
- Batony siekamy na drobną kostkę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
- Wykładamy powstałą masę na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników.
- Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia i polewamy placek.
- Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.