Kto z nas nie uwielbia kruchych, delikatnych i rozpływających się w ustach babeczek? Zwłaszcza jeśli mają one smaczne, serowe nadzienie?
Babeczki serowe robiliśmy po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Są bardzo delikatne i smaczne, idealne jako dodatek do kawy a także słodka przekąska w ciągu dnia. Z pewnością posmakują każdemu z Was.
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na babeczki serowe czyli mini serniczki z foremki.
Składniki:
Ciasto:
- mąka – 2 szklanki
- jaja – 2 sztuki
- cukier – 0,5 szklanki
- cukier wanilinowy – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- masło – 0,5 kostki
Masa serowa:
- 0,5 sera na sernik
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyłożyć na stolicę i zagnieść ciasto.
- Cienko je rozwałkować, wyciąć kółka wielkości foremki.
- Wylepić posmarowane masłem foremki (średnica foremki to 9cm). Ponakłuwać widelcem.
- Piec w nagrzany piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
- Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową i ponownie piec przez 20 minut.