Ciasto w 15 minut, czy to możliwe? Jasne, że tak!
Ciasto przekładaniec to rewelacyjny deser, który można przygotować w dosłownie 15 minut. To warstwowe ciasto bez pieczenia nie wymaga skomplikowanych składników i zachwyca swoim smakiem każdego, kto go skosztuje.
Do przygotowania ciasta przekładaniec, potrzebujemy herbatników kakaowych, śmietanki kremówki, serka mascarpone, cukru pudru oraz dżemu z czarnej porzeczki. Wszystkie te składniki można zakupić w każdym sklepie. Dlatego też nie traćcie czasu, biegnijcie do sklepu po składniki i przygotujcie to pyszne ciasto przekładaniec dla swojej rodzinki.
CIASTO PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA W 15 MINUT
Składniki
- ok. 60 herbatników ciemnych
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Całość razem ubić na puszystą masę.
- Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę herbatników kakaowych.
- Na herbatnikach rozprowadzić połowę dżemu i przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich wyłożyć połowę przygotowanej masy śmietankowej, następnie herbatniki, dżem, herbatniki, masa.
- Kilka herbatników pokruszyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.