Ciasto Rurociąg to kolejny smaczny deser, zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a składniki, których potrzebujemy do wykonania tego ciasta są ogólne dostępne. Ciasto Rurociąg z odrobiną sprytu jesteśmy w stanie przygotować je w zaledwie 15 minut. Niestety początkowo musimy jedynie nacieszyć się jego widokiem, ponieważ gotowe ciasto należy odstawić do lodówki, aby masa stężała.
Ciasto z rurkami to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciasto, które smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dzięki prostocie wykonania bez obaw mogą je przygotować nawet osoby, które nigdy w życiu nie wykonywały tego typu smakołyków.
Ciasto z rurkami bez pieczenia jest bardzo delikatne, słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się jako smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto Rurociąg wygląda bardzo ciekawie, dlatego też śmiało możecie je przygotować na święta, a także inne nadarzające się okazje.
Do przygotowania ciasta możecie wykorzystać rurki z ulubionym nadzieniem, ja wybrałam czekoladowe, ale nachodzi mnie ochota na przygotowanie tego ciasta z rurkami śmietankowymi. Niedługo na pewno pojawi się taka wersja na moim blogu, dlatego też bacznie obserwujcie kolejne wpisy 🙂
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto Rurociąg, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi ciast bez pieczenia.
Kochani! Pamiętajcie, aby odstawić ciasto na dłuzszą chwilę do lodówki, najlepiej na całą noc. Ja niestety wyciągnęłam je za szybko (mąż nie mógł wytrzymać) i nadzienie rurek delikatnie mi się rozlało. Jeśli ciasto postoi w lodówce uniknięcie mojego błędu 🙂 Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO RUROCIĄG
Składniki
- 1 duża paczka herbatników kakaowych
- 500 ml śmietany kremówki
- 400 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/5 szklanki gorącej wody
- 1 paczka rurek z nadzieniem czekoladowym
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników.
- Śmietankę kremówkę, wcześniej schłodzoną ubijamy na puch, stopniowo dodając cukier puder, a następnie serek mascarpone.
- Do kremu wlewamy rozpuszczoną w 1/5 szklanki wody żelatynę, miksujemy do połączenia składników.
- Połowę masy wykładamy na herbatniki, następnie układamy na niej rurki.
- Na rurki wykładamy resztę masy, a na niej drugą warstwę herbatników.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.