Ciasto stracciatella z truskawkami

Ciasto stracciatella z truskawkami

Ciasto stracciatella z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej świeżości z nutą delikatnej słodyczy. Ciasto jest przepyszne, lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję!



Truskawkowe ciasto straciatella to lekki i letni deser, który warto przygotować w sezonie truskawkowym. Oczywiście można użyć mrożonych truskawek, jednak ze świeżymi smakuje najlepiej! Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a składniki niezbędne do jego przygotowania ogólnodostępne. Ciasto idealnie sprawdzi się na letnie imprezy z rodziną czy znajomymi. Zapraszam na przepis!

CIASTO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

KREM Z GALARETKĄ

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru

KREM Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

  • 500 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 g truskawek

Uwaga! Ciasto wychodzi dość wysokie, więc należy je przygotować w formie 24×24 cm o wysokich rantach. Można również je przygotować w większej blaszce, będzie po prostu niższe.



Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia, pod koniec dodać łyżkę oleju.

  • Obie mąki przesiać i wymieszać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

KREM Z GALARETKĄ

  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.

  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Śmietankę mieszać rózgą kuchenną, jednocześnie powoli wlewając przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia.

KREM Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  • Czekoladę pokroić w kosteczkę, dodać do masy i wymieszać.

  • Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie drugi blat biszkopta a na nim rozprowadzić przygotowany krem. Wstawić do lodówki.

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.

  • Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.

  • Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.


Ciasto stracciatella z truskawkami przepis
Przepis na ciasto stracciatella z truskawkami
Truskawkowe ciasto stracciatella


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 331

2 komentarze

  1. Źle podany rozmiar blachy dobrze ze wzięłam troche wieksza i niestety galaretki na górę podana za mała ilość może na plastry truskawek ale nie przykryje nawet malych polowek

    • Pani Aniu, ciasto przygotowałam w takie blaszce jak jest podane w przepisie, czyli 24×24 cm. Napisałam, że wychodzi dość wysokie i użyłam blaszki o wysokich rantach. Co do galaretki, jak widać na zdjęciu u mnie truskawki również wystają ponad galaretkę, co nie wpływa na smak i estetykę ciasta.

      Mam nadzieję, że ciasto smakowało 🙂

Dodaj komentarz

5 × 5 =