Ciasto stracciatella z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej świeżości z nutą delikatnej słodyczy. Ciasto jest przepyszne, lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję!
Truskawkowe ciasto straciatella to lekki i letni deser, który warto przygotować w sezonie truskawkowym. Oczywiście można użyć mrożonych truskawek, jednak ze świeżymi smakuje najlepiej! Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a składniki niezbędne do jego przygotowania ogólnodostępne. Ciasto idealnie sprawdzi się na letnie imprezy z rodziną czy znajomymi. Zapraszam na przepis!
CIASTO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
KREM Z GALARETKĄ
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
KREM Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- 500 ml wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 g truskawek
Uwaga! Ciasto wychodzi dość wysokie, więc należy je przygotować w formie 24×24 cm o wysokich rantach. Można również je przygotować w większej blaszce, będzie po prostu niższe.
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia, pod koniec dodać łyżkę oleju.
- Obie mąki przesiać i wymieszać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
KREM Z GALARETKĄ
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Śmietankę mieszać rózgą kuchenną, jednocześnie powoli wlewając przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia.
KREM Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Czekoladę pokroić w kosteczkę, dodać do masy i wymieszać.
- Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie drugi blat biszkopta a na nim rozprowadzić przygotowany krem. Wstawić do lodówki.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
Źle podany rozmiar blachy dobrze ze wzięłam troche wieksza i niestety galaretki na górę podana za mała ilość może na plastry truskawek ale nie przykryje nawet malych polowek
Pani Aniu, ciasto przygotowałam w takie blaszce jak jest podane w przepisie, czyli 24×24 cm. Napisałam, że wychodzi dość wysokie i użyłam blaszki o wysokich rantach. Co do galaretki, jak widać na zdjęciu u mnie truskawki również wystają ponad galaretkę, co nie wpływa na smak i estetykę ciasta.
Mam nadzieję, że ciasto smakowało 🙂