Ciasto truskawkowa chwila

ciasto truskawkowa chwila

Jeżeli szukasz przepisu na ciekawe ciasto z truskawkami to przychodzę z pomocą! Ciasto truskawkowa chwila to prawdziwy HIT cukierniczy, zwłaszcza latem, gdy trwa na nie sezon. Ciasto jest niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne. Po prostu rozpływa się w ustach!



Ciasto truskawkowa chwila składa się z puszystego biszkoptu przełożonego masą budyniową, masą z musem truskawkowym i galaretką z kawałkami truskawek. Całość smakuję obłędnie i zadowoli każdego miłośnika słodkości.

CIASTO TRUSKAWKOWA CHWILA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 1l mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 140 g cukru
  • 200 g masła

Masa truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wody

Warstwa z galaretką:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wody
  • 300 g truskawek


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Kolejno cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

MASA BUDYNIOWA

  • Do rondelka wlewamy 700 ml mleka i dodajemy cukier. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • W pozostałych 300 ml mleka rozpuszczamy budynie. Całość przelewamy do gotującego się mleka i intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Naczynie z budyniem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i całość miksujemy do połączenia.
  • Gotową masę budyniową wykładamy na przestygnięty biszkopt i całość wstawiamy na godzinę do lodówki.


MASA TRUSKAWKOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Truskawki przekładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i całość blendujemy na mus.
  • W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Kiedy będzie już dobrze ubita, wlewamy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Masę wykładamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki do stężenia.

WARSTWA Z GALARETKĄ

  • Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie truskawkowej.
  • Całość zalewamy tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
ciasto z truskawkami


truskawkowe ciasto

Dodatkowo przygotowałam dla Was krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować te pyszne ciasto truskawkowa chwila.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 35

3 komentarze

Dodaj komentarz

16 − 1 =