Lekkie Ciasto z Mrożonymi Truskawkami i Masą Budyniową



Sprawdzony i mega smaczny przepis na lekkie ciasto z mrożonymi truskawkami. Delikatny biszkopt z dodatkiem pysznej masy i truskawek to prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście w sezonie truskawkowym możemy użyć świeżych truskawek, jednak mrożone również smakują świetnie.

To lekkie i smaczne ciasto to idealny dodatek do kawki, a także świetny wypiek, którym możemy poczęstować swoich gości. Z pewnością będą zachwyceni tak smacznym i lekkim smakołykiem.

Poniżej zaprezentuję Wam jak krok po kroku wykonać pyszne ciasto z mrożonymi truskawkami i masą budyniową. Zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

*blaszka 36×24

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody

*należy wykonać 2 biszkopty



MASA BUDYNIOWA

  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru)
  • 400 ml mleka

MASA TRUSKAWKOWA

  • 800 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa

GALARETKA Z OWOCAMI

2 galaretki truskawkowe
3 garście mrożonych truskawek

Sposób przygotowania

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru.
  • Dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
  • Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy szpatułką.
  • Gotową masę wylać na blachę i piec w temperaturze 160 stopni z grzaniem góra-dół przez 25 minut.


MASA TRUSKAWKOWA

  • Truskawki blendujemy na mus.
  • Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy je do truskawek.
  • Gdy masa będzie tężeć, wykładamy 1/2 na biszkopt. Od razu rozpoczynamy przygotowanie masy budyniowej. Należy to robić dość szybko, by pozostała masa truskawkowa nie stężała.

MASA BUDYNIOWA

  • Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Budyń przygotowujemy w 400 ml mleka. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy budyń ostygnie, miksujemy go na krem.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując, dodajemy budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Masa powinna szybko tężeć.
  • Na biszkopt z masą truskawkową wykładamy 1/2 masy budyniowej. Całość przykrywamy biszkoptem, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę truskawkową, a następnie masę budyniową.


GALARETKA Z OWOCAMI

  • Truskawki rozmrażamy i kroimy na duże kawałki
  • Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Dodajemy do niej owoce.
  • Gdy galaretka będzie tężeź, wylewamy ją na placek.




10 komentarze

  1. Fajny przepis tylko brakuje wymiarów blaszki oraz czasu i temperatury pieczenia biszkoptów.

    • Informacje te znajdują się w przepisie: „piec w temperaturze 160 stopni z grzaniem góra-dół przez 25 minut” blaszka 36×24

  2. A jeśli upiekę 1 duzy biszkopt i podziele na pol to podwajam ilosc wszystkich skladnikow?

  3. HEjka:) placek właśnie schładza się w lodówce:) wygląda i pachnie obłędnie:)ale mam pytanie co do masy budyniowej. Zrobiłam tak jak w przepisie, ale ten budyń wyszedł bardzo taki „twardy”. nie dało się go za bardzo wymiksować na gładką masę bo zawijało się to wszystko w mikser. Konsekwencją tego są grudki w całej masie;( co mogę zrobić następnym razem (bo na bank jeszcze zrobię to ciasto) by uniknąć tych grudek? dodać mniej proszku budyniowego czy zrobić budyń domowy może?? będę bardzo wdzięczna za pomoc bo przepis cudowny! Dziękuję:)

    • Proponuje dodać mniej proszku budyniowego, tak jak napisałaś, powinno pomóc. Masa będzie odrobine rzadsza lecz bez problemu powinna zastygnąć.

      • dziękuję:):) placek był przepyszny!! o wiele lepszy niż słynna malinowa chmurka:) dziękuje ! ten przepis zagości u mnie już na stałe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *