Ciasto Twix bez pieczenia, które w smaku jest łudząco podobne do popularnego batonika Twix. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku tanich i łatwo dostępnych składników. A jak smak? Po prostu niebo w gębie!
Ciasto Twix składa się z podłużnych biszkoptów, przełożonych pysznym kremem budyniowym i masą krówkową. Wierzch zdobi polewa czekoladowa. Ciasto doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli tak jak ja uwielbiasz ciasta bez pieczenia, koniecznie musisz zrobić to ciasto i sprawdzić jakie jest przepyszne.
CIASTO TWIX BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 1 godzina | Liczba porcji: forma 24×24 cm
Składniki
- 800 ml mleka
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 30 podłużnych biszkoptów
- 1 puszka masy krówkowej
- 150 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Przygotowanie
1. W rondelku zagotować 600 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypać proszki budyniowe i mąkę. Wymieszać do połączenia.
2. Mieszankę przelać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać do uzyskania gęstej masy. Następnie budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
3. Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
4. Blaszkę 24×24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę i kolejna warstwa biszkoptów.
5. Na biszkoptach rozprowadzić masę krówkową.
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka. Polać ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.