Racuchy a’la pączki

Racuchy a'la pączki

Racuchy a’la pączki czy też pączki z jabłkami to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować! Te pyszne racuchy z jabłkami, swoim wyglądem przypominają pączki. Nie są to tradycyjne racuchy, gdzie kawałki jabłka wymieszane są z ciastem, lecz nadzienie z jabłek zostało zawinięte w ciasto.



Takie domowe pączki z jabłkami to fajna przekąska dla najmłodszych, a także tych starszych. Smakują naprawdę fajnie, szczególnie z dodatkiem cukru pudru. Przepis na racuchy a’la pączki jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, która pozwoli Wam przygotować te pyszne racuchy w swoim domu.

PRZEPIS NA RACUCHY A’LA PĄCZKI

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 20 g stopionego masła
  • 7 g drożdży instant
  • 1 duże jabłko


Wykonanie

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
  • Do miski przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy stopione masło, jajko oraz rozczyn. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny.
  • Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
  • Po czasie, kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Z ciasta wykrawamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy odrobinę pokrojonego jabłka i zawijamy tak jak w przypadku tradycyjnych pączków. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę, lekko spłaszczając. Odstawiamy na około 20 minut, by nieco podrosły.
  • Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, na rumiano. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Racuchy a'la pączki
Racuchy a'la pączki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *