Ciasto węgielek to bardzo smaczny deser, idealny na każdą okazję. Ciasto składa się z ciemnego biszkopta z dodatkiem galaretki malinowej, puszystego kremu budyniowego i ciemnych herbatników, które stanowią ciekawą dekorację ciasta, wyglądając jak węgiel. Stąd właśnie nazwa ciasta.
Ciasto węgielek to wypiek, którego nie da się nie pokochać. Ciasto jest bardzo delikatne, lekki i smaczne, połączenie malin z masą budyniową to idealna kompozycja. Dodatek ciemnego biszkopta z pokruszonymi herbatnikami idealnie współgra z resztą.
Ciasto węgielek to idealny wybór na różnego rodzaju okazje. Świetnie sprawdzi się na święta i inne tego typu okazje jak na przykład urodziny, imieniny czy domówka. Ciasto węgielek to także idealny dodatek do niedzielnej kawki, na osłodę dnia.
Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami domowych wypieków, oraz macie ochotę na skosztowanie czegoś nowego, ciasto węgielek będzie dla Was idealne! Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO WĘGIELEK
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 180 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
GALARETKA
- 1 galaretka malinowa
- 400 g mrożonych malin
DODATKOWO
- 6 herbatników kakaowych
Przygotowanie
BISZKOPT
- Formę 22×32 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka.
- Mąkę wymieszać z kakao, całość przesiać.
- Do ubitej masy dodać suche składniki i delikatnie wymieszać.
- Powstałą masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.
- Przestygnięty biszkopt podzielić na dwie części.
GALARETKA
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, dodać mrożone maliny. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Na pierwszy płat biszkopta rozprowadzić lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawić do lodówki do stężenia, w międzyczasie przygotować masę budyniową.
MASA BUDYNIOWA
- 3/4 szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniu i mąki, gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy budyń, łyżka po łyżce.
- 3/4 masy budyniowej rozprowadzić na galaretce i przykryć drugim biszkoptem.
- Biszkopt posmarować pozostałą masą i posypać ją pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.