Ciasto z Arbuzem



Ciasto z arbuzem

Ciasto z arbuzem bez pieczenia to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. Ciasto jest bardzo lekkie, orzeźwiające, idealne na upalne dni.

Do przygotowania ciasta z arbuzem potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak herbatniki, arbuz, galaretka arbuzowa, śmietana 30% i serek mascarpone. Z tych składników można przygotować pyszne ciasto arbuzowe, które z pewnością zachwyci Was swoim wyglądem, ale także i smakiem.

Ciasto z arbuzem idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Podczas upalnych dni nie zawsze mamy ochotę na słodkie i ciężkie ciasta. Zazwyczaj każdy ma ochotę na lekki i orzeźwiający deser. Ciasto arbuzowe to bardzo oryginalny i pomysłowy deser, którego nie spotkacie w cukierniach. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś nietuzinkowego, ciasto arbuzowe bez pieczenia będzie idealnym wyborem.

Jak zrobić ciasto z arbuzem?

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z arbuzem. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA CIASTO Z ARBUZEM



Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki arbuzowe
  • 1/2 małego arbuza
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • 120 g herbatników
  • kakao

Wykonanie

  • Galaretki arbuzowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
  • Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach ułożyć pokrojonego w kosteczkę arbuza, całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę wyłożyć na galaretkę, wierzch ciasta udekorować kakaem.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

cztery × cztery =