Ciasto z arbuzem
Ciasto z arbuzem bez pieczenia to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. Ciasto jest bardzo lekkie, orzeźwiające, idealne na upalne dni.
Do przygotowania ciasta z arbuzem potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak herbatniki, arbuz, galaretka arbuzowa, śmietana 30% i serek mascarpone. Z tych składników można przygotować pyszne ciasto arbuzowe, które z pewnością zachwyci Was swoim wyglądem, ale także i smakiem.
Ciasto z arbuzem idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Podczas upalnych dni nie zawsze mamy ochotę na słodkie i ciężkie ciasta. Zazwyczaj każdy ma ochotę na lekki i orzeźwiający deser. Ciasto arbuzowe to bardzo oryginalny i pomysłowy deser, którego nie spotkacie w cukierniach. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś nietuzinkowego, ciasto arbuzowe bez pieczenia będzie idealnym wyborem.
Jak zrobić ciasto z arbuzem?
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z arbuzem. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA CIASTO Z ARBUZEM
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki arbuzowe
- 1/2 małego arbuza
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- 120 g herbatników
- kakao
Wykonanie
- Galaretki arbuzowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Na herbatnikach ułożyć pokrojonego w kosteczkę arbuza, całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
- Gotową masę wyłożyć na galaretkę, wierzch ciasta udekorować kakaem.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.