Ciasto łaciate

Ciasto łaciate

Lubicie szybkie i smaczne wypieki? Ciasto łaciate to bardzo puszyste i kolorowe ciasto, które musicie wypróbować!



Ciasto łaciate to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Sam przepis na ciasto łaciate jest naprawdę prosty. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Wypiek ten wygląda bardzo ciekawie, ponieważ biszkopt jest dwukolorowy, inaczej mówiąc łaciaty. Wszystko dzięki naprzemiennie układamy masom biszkoptowym. Dodatkowo ciasto przełożone jest masą serową. Całość smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Poniżej zaprezentuję Wam szybki i łatwy przepis na pyszne ciasto łaciate. Idealne na każdą okazję, a także do popołudniowej kawki. Smacznego!

PRZEPIS NA CIASTO ŁACIATE

Składniki

BISZKOPT JASNY

  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • łyżka octu 
  • 6 białek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT CIEMNY

  • 6 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 

MASA SEROWA

  • 1 kg sera 
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 żółtek
  • 200 g masła 
  • budyń śmietankowy 
  • szklanka mleka


Wykonanie

BISZKOPTY

  • Biszkopt jasny: Białka jaj ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, ocet, proszek do pieczenia delikatnie wymieszać.
  • Biszkopt ciemny: białka jaj ubić na pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki.
  • Blachę do pieczenia wyścielić papierem. Wymiary blachy 25 x 40. Na blaszce nakładać na przemian po łyżeczce masy jasnego i ciemnego biszkoptu, tworząc łaciaty placek. Piec przez 40 min w 180 stopniach. 
  • Po wystygnięciu ciasto przekroić na trzy równe części.

MASA SEROWA

  • Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. 
  • Dodać ser twarogowy. 
  • Umieścić na palniku podgrzewać do momentu zagotowania się.
  • Proszek budyniowy wymieszać ze szklanka mleka. Wlać do sera, gotować do momentu zgęstnienia masy.
  • Ciepłą masę wylać na biszkopt. Przykryć kolejnym biszkoptem i warstwą masy. Przykryć ostatnim biszkoptem. Lekko docisnąć rękoma. Wstawić do lodówki. 


Ciasto łaciate przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *