Zapiekanka z Młodą Kapustą i Ziemniakami



Zapiekanka z młodą kapustą i ziemniakami

Zapiekanki obiadowe możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, ponieważ robi się je naprawdę szybko, zazwyczaj w naczyniu żaroodpornym. Wystarczy przygotować wszystkie składniki, poukładać warstwowo w naczyniu, a następnie wstawić do piekarnika i oczekiwać, aż się upiecze. Takie dania można śmiało przygotowywać na kilka dni, mając pewność, że zachowają swoją świeżość. Zapiekanki obiadowe można także w bardzo łatwy sposób odgrzać, przy użyciu mikrofalówki lub piekarnika, mając pewność, że będzie świeża i smaczna.

Zapiekanka z młodą kapustą to kolejne proste danie, które smakuje rewelacyjnie. Dodatek ziemniaczków, kiełbasy i żółtego sera, sprawia, że całe danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na zapiekankę z młodą kapustą jest bardzo łatwy a dodatkowo tani. Zapiekanka składa się z prostych i ogólnostypnych składników, które można zakupić w każdym sklepie.

Jeśli macie ochotę na pyszne danie obiadowe z dodatkiem młodej kapusty, zapiekanka, na którą przepis zaprezentuję Wam poniżej, będzie idealnym wyborem. Jest szybka, łatwa i bardzo smaczna.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z MŁODĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI



Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 10 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki passaty
  • 250-300 g sera żółtego
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
  • Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, a następnie drobno szatkujemy przy użyciu szatkownicy. Jeśli nie posiadacie szatkownicy, możecie kapustę drobno posiekać nożem.
  • Cebulkę drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kosteczkę. Całość delikatnie podsmażamy na odrobinie masła. Po kilku minutach dodajemy kapustę. Dusimy przez kolejne kilka minut do momentu, aż kapusta zmięknie.
  • Bulion mieszamy z passatą, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne nacieramy tłuszczem. Spód wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Na ziemniaki wykładamy uduszoną z kiełbasą kapustę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z passatą.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem.
  • Zapiekankę pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotową zapiekankę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 5 =