Ciasto z bezą makową

Ciasto z bezą makową

Ciasto z bezą makową to wyjątkowy i efektowny wypiek. Już chwilę nachodziło mnie na przygotowanie ciasta z bezą makową, ponieważ nie znalazłam takiego w internecie, a stwierdziłam, że może ono fajnie wyglądać i smakować. Przykładem na to jest chociażby malinowa chmurka na makowym spodzie, gdzie połączenie maku, bezy, kremu i galaretki z owocami smakuje obłędnie!



Moją bezę makową połączyłam z delikatnym biszkoptem, kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. A żeby nie było za słodko, do ciasta dodałam warstwę galaretki truskawkowej, połączonej z dżemem żurawinowym. Ciasto wyszło przepyszne i zebrało mnóstwo pochwał! Jeśli macie ochotę na coś nowego, a do tego chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto z bezą makową będzie idealnym wyborem.

Czerwona galaretka żurawinowa i beza makowa idealnie pasują do tematyki świąt, co świadczy o tym, że ciasto z bezą makową idealnie sprawdzi się na święta.

Ciasto z bezą makową jest naprawdę proste do zrobienia, efektowne i pyszne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!

CIASTO Z BEZĄ MAKOWĄ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

BEZA MAKOWA

  • 4 białka rozmiar L
  • 180 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki suchego maku
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

GALARETKA Z ŻURAWINĄ

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 słoik dżemu żurawinowego (300 g)
  • 300 ml gorącej wody

Uwaga: Jajka zarówno do biszkoptu, jak i bezy powinny mieć temperaturę pokojową.



Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, w międzyczasie dodają łyżkę oleju.
  • Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.

BEZA MAKOWA

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mak. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Bezę wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Warto wcześniej na papierze odrysować sobie kształt blaszki i w jego obrębie wykładać bezę na papier.
  • Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego przestygnięcia, najlepiej na całą noc.

GALARETKA Z ŻURAWINĄ

  • Do gorącej wody wsypujemy galaretkę truskawkową, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej galaretki dodajemy dżem żurawinowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Galaretkę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

MASA

  • Dobrze chłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Całość przykrywamy bezą.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto z bezą makową przepis
Ciasto z bezą makową na święta
Beza makowa
Przepis na ciasto z bezą makową
Ciasto z bezą makową


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

6 komentarze

    • Nie robiłam z innym, więc cieżko powiedzieć. Myślę, że z czarnej porzeczki będzie pasował, do tego galaretka jagodowa 🙂

Dodaj komentarz

15 + 11 =