Mizeria na zimę

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę to świetny sposób na zachowanie cudownego smaku ogórków przez cały rok. Co najważniejsze mizeria ta jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia.



Z ogórków gruntowych można przygotować wiele smacznych przetworów. Oczywiście najpopularniejsze są ogórki kiszone, czy konserwowe. Oprócz nich w każdej spiżarni powinny znaleźć się także inne smakołyki z ogórków. Polecam Wam tutaj szczególnie:

W tym wpisie chciałabym Wa polecić pyszną mizerię na zimę, która smakuje praktycznie tak samo, jak ta przygotowana ze świeżych ogórków. W początkowej fazie pasteryzacji ogórki wyglądają praktycznie jak te na mizerię. W późniejszych etapach nieco zżółkną, ale to normalne. Taką mizerię ze słoika możemy podawać samą w sobie lub odsączyć z zalewy i wymieszać ze śmietaną. W obu tych wersjach smakuje świetnie.

Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam jak przygotować domową mizerię do słoików. Jak sami widzicie, lista kroków jest bardzo krótka a taka mizeria szybka i łatwa do zrobienia. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA MIZERIĘ NA ZIMĘ

Składniki

  • 3,5 kg ogórków
  • 4 cebule

Zalewa

  • 6 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

* szklanka o pojemności 250 ml



Wykonanie

  • Ogórki obieramy i kroimy w plasterki jak na tradycyjną mizerię.
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
  • Do wyparzonych słoików przekładamy plaster cebuli, pokrojone ogórki (można je delikatnie ugnieść) na wierzch kolejny plaster cebuli.
  • Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Na dno dużego garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, układamy słoiki, tak by się nie stykały i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Kiedy woda się zagotuje, pasteryzujemy 5-7 minut.
  • Następnie delikatnie wyjmujemy słoiki z wody, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką do całkowitego wystudzenia.


Mizeria na zimę przepis
Mizeria na zimę przepis
Mizeria na zimę przepis
Mizeria na zimę przepis
mizeria do słoików


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *